ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Σημασιολογικός Ιστός

Οι απόψεις για τον Ιστό που έχουμε συναντήσει σε αυτό το κεφάλαιο – το ΑΑΑ σλόγκαν, η «επιρροή δικτύου», η υπόθεση μη-μοναδικού ονόματος και η υπόθεση του ανοικτού κόσμου – ήδη ισχύουν για τον Ιστό εγγράφων. Ως αποτέλεσμα, ο Ιστός σήμερα είναι ένα απείθαρχο κατασκεύασμα, με μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικές πηγές, οργανισμούς, και στυλ πληροφορίας. Η Αποτελεσματική αποτελεσματική και δημιουργική χρήση των μηχανών αναζήτησης είναι κάτι σαν τέχνη. Προσπάθειες να μπούν μπουν τα πράγματα σε μια τάξη περιλαμβάνουν προσπαθειες προσπάθειες όπως η δημιουργία σελιδοδεικτών με κοινωνικό τρόπο και εγκυκλοπαίδειες κοινοτήτων, μέχρι αυτόματες μέθοδοι όπως στατιστικές συσχετίσεις και ταιριάσματα ασαφούς ομοιότητας.

Για τον Σημασιολογικό Ιστό, ο οποίος λειτουργεί στο επίπεδο των μεμονομένων προτάσεων που αφορούν δεδομένα, η κατάσταση είναι ακόμα ποιο δύσκολη. Με τον άνθρωπο να συμμετέχει στην διαδικασία, αντιφάσεις και ασυνέπειες στον Ιστό εγγράφων μπορούν να αντιμετωπιστούν με την διαδικασία της ανθρώπινης παρατήρησης και της εφαρμογής της κοινής λογικής. Με την μηχανή να συνδυάζει πληροφορίες στο Σημασιολογικό Ιστό, πως βάζουμε τάξη στο χάος αυτό; Πως μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στην πληροφορία που συγχωνεύουμε από πολλαπλές πηγές; Αν ο Ιστός εγγράφων είναι απείθαρχος, τότε σίγουρα ο Σημασιολογικός Ιστός είναι μια ζούγκλα. Μια πλούσια μάζα από διασυνδεδεμένη πληροφορία, χωρίς κάποιον οδηγό, ευρετήριο, ή χάρτη.

Πως αυτή η αταξία μπορεί να γίνει κάτι χρήσιμο; Αυτή είναι η πρόκληση που έχει ο δημιουργός οντολογιών. Το μέσο του είναι τα κατανεμημένα δεδομένα ιστού, τα εργαλεία του είναι οι γλώσσες του Σημασιολογικού Ιστού RDF, RDFS, SPARQL, SKOS, OWL. Η τέχνη του είναι να φτιάξει από αυτό το μέσο πηγές πληροφορίας με νόημα, χρήσιμες, και διαχρονικές. Ονομάζουμε αυτή τη τέχνη «μοντελοποίηση», και είναι το κέντρο αυτού του βιβλίου.

Το εξώφυλλο του βιβλίου δείχνει ένα σύστημα από κανάλια με νερό να περνάει μέσα από αυτά. Αν θεωρήσουμε το νερό ως τα δεδομένα που βρίσκονται στον Ιστό, τα κανάλια είναι τα μοντέλα. Χωρίς τα μοντέλα, το νερό δεν θα ρέει με συστηματικό τρόπο. Θα υπάρχει απλά μια μεγάλη, μη ικανή να ξεχωρίσει, έκταση νερού. Χωρίς το νερό, τα κανάλια δεν θα έχουν δυναμισμό. Δεν έχουν κινούμενα μέρη μέσα σε και από αυτά. Βάλε τα δύο μαζί και έχουμε ένα δυναμικό σύστημα. Το νερό ρέει με μια τάξη, καθορισμένο από την δομή των καναλιών. Αυτός είναι ο ρόλος που παίζει ένα μοντέλο στον Σημασιολογικό Ιστό.

Χωρίς μοντέλα, υπάρχει μια μη άμορφη μάζα δεδομένων. Δεν μπορείς να πεις ποια δεδομένα μπορούν ή πρέπει να αλληλεπιδράσουν με άλλα δεδομένα. Το μοντέλο από μόνο του δεν έχει σημασία, χωρίς τα δεδομένα που το περιγράφουν. Βάλε τα δύο αυτά μαζί όμως, και έχεις ένα δυναμικό ιστό από πληροφορία, όπου τα δεδομένα ρέουν από το ένα σημείο στο άλλο με ένα συστηματικό και με τρόπο βασισμένο σε αρχές. Αυτό είναι το όραμα του Σημασιολογικού Ιστού: Ένα οργανωμένο παγκόσμιο σύστημα όπου η πληροφορία ρέει από το ένα μέρος στο άλλο με ένα ομαλό αλλά μεθοδικό τρόπο.


Ενότητες κεφαλαίου:
  • Τι είναι ένας Ιστός;
  • Έξυπνος ή Κουτός Ιστός;
  • Σημασιολογικά Δεδομένα

Το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο σε εγγεγραμμένους χρήστες μόνο.